20 Jaar
10 Edities
3 Mei
2019
spelen cellisten de sterren van de hemel in de opmaat naar de 10e editie van cellofestival zutphen

OPMAAT

vrijdag 3 mei
20:15
Theater Hanzehof

Cello’s in Zutphen – voorjaarsconcert –


Onder de titel Cello’s in Zutphen presenteert het Internationaal Cellofestival Zutphen in samenwerking met de Cello Academie Zutphen dit voorjaarsconcert. 

Het is een avondvullend programma met uiteenlopende muziekstijlen; van de poëtische César Franck tot een nieuwe compositie van Pieter Smithuijsen waarin filmbeeld en muziek een synergie met elkaar aangaan. Jeroen den Herder heeft met zorg de combinatie van muziekwerken en uitvoerende musici voor deze avond samengesteld.

Bezoekers ervaren waar het Internationaal Cellofestival Zutphen vooral voor staat: kwaliteit en vernieuwing. Klassieke muziekstukken die al eeuwenlang klinken, worden afgewisseld met nieuwe muziek. Twee werelden die elkaar beïnvloeden. Een dynamiek van muzikale activiteiten en een bijzondere variatie van interpretaties van de cello.

Het voorjaarsconcert leidt de tiende editie in van het Internationaal Cellofestival Zutphen van 28 augustus tot en met 1 september 2019. Een festival waar meestercellisten en studenten uit binnen- en buitenland samenkomen en hun passie voor cellomuziek op verrassende en aanstekelijke wijze delen met het publiek.

Programma

Johann Sebastian Bach – uit Suite nr 3: sarabande en gigue –. Jeroen den Herder, cello.

Madara Fogelmane – Esamība –. Madara Fogelmane, cello en het  ‘Ensemble Cello Academie Zutphen’.

César Franck – uit sonate in A: recitativo –. Jeroen den Herder en Hua Hsuan Lee.

pauze

Pieter Smithuijsen – de wereldpremiere van de door Smithuijsen gecomponeerde filmmuziek voor ‘Cello-Ensemble en Film’ –. 
Pieter Smithuijsen schreef zijn compositie voor 5 cellisten voor de stomme film “Het vervloekte geld! – L’or qui brûle!” van de Franse fotograaf, acteur en  cineast Alfred Machin (1877-1929). De film, metc o.a. Louis Bouwmeester in de hoofdrol ging 2 februari in Amsterdam en in Parijs op 12 april 1912 in premiere -. 

Madara Fogelmane – Cejs uz gaismu –. Madara Fogelmane en Alfian Adytia.
Singer-songwriter/celliste Madara Fogelmane presenteert twee van haar composities samen met de cellist Alfian Adytia: Esamība Existence en Cejs uz gaismu Way to the Light.

Giovanni Sollima – Violoncelles, vibrez ! –. Alfian Adytia, Jan Oppelaar en het  ‘Ensemble Cello Academie Zutphen’.

Aanvang 20.00 uur

Oosterberg Buitensociëteit

Hanzehof Zutphen

Entree : 10,25 euro inclusief garderobe.

www.cellofestivalzutphen.nl


Het festival Cello’s in Zutphen 2019  georganiseerd in samenwerking met de Cello Academie Zutphen vindt plaats in de laatste week van augustus. De concerten voor het publiek beginnen op woensdag 28 augustus.  Het festival sluit af  op zondag 1 september met een feestlijke picnic voor de hele familie.

AUGUSTUS 2019

Programma woensdag 28 augustus 

Internationaal Cello Festival Zutphen

Het Internationaal Cello Festival Zutphen presenteert  :  

Cello’s in Zutphen – zomerconcerten –  

Nederlands Symfonie Project olv Pim Cuijpers.

Sollima en Strauss

Het podium van de Buitensociëteit is deze avond gevuld met top musici en jong talent. Eerst wordt het zinderende ‘Violoncelles, Vibrez’ voor twee solo cellisten en het Cello-Ensemble  van de Italiaanse componist/cellist Giovanni Sollima, uitgevoerd. 

Na de pauze zal het symfonische gedicht Don Quixote van Richard Strauss worden vertolkt door een groot studenten-orkest met als soliste de winnares van het Nationaal Cello Concours 2018 :  Eline Hensels.

Nederlands Symfonie Project o.l.v. Pim Cuijpers

Alfian Emir Adytia – cello

Jan Oppelaar – cello

Eline Hensels – cello

Cellisten van het ‘Ensemble Cello Academie Zutphen’.

Aanvang 20.00 uur

Hanzehof Zutphen

Oosterberg Buitensociëteit

Entree :  30 euro inclusief garderobe

www.cellofestivalzutphen.nl

Programma donderdag 29 augustus 

Internationaal Cello Festival Zutphen

Het Internationaal Cello Festival Zutphen presenteert  :  

Cello’s in Zutphen – zomerconcerten –  

Camerata Royal Concertgebouw Orchestra

Musici van het Koninklijk Concertgebouworkest treden voor u op in Zutphen. Op het programma staat onder meer het dubbelconcert voor Sheng (Chinees mondorgel), cello en kamerorkest. De mysterieuze Sheng die 3000 jaar geleden voor het eerst beschreven werd, zal bespeeld worden door ster-solist Wu Wei.

De avond biedt onder meer het sprankelende strijkkwintet van Boccherini, de grote cellist en componist. Ook het celloconcert van Joseph Haydn zal door musici van het Concertgebouworkest worden vertolkt.

Aanvang 20.00 uur

Oosterberg Buitensociëteit

Entree :  30 euro inclusief garderobe

www.cellofestivalzutphen.nl


Programma vrijdag 30 augustus 

Internationaal Cello Festival Zutphen

Het Internationaal Cello Festival Zutphen presenteert  :  

Cello’s in Zutphen – zomerconcerten –  

– Flamenco – Madara – Fuse –

Deze speciale avond staat in het teken van de nieuwste en inspirerende ontwikkelingen in de klassieke- en hedendaagse muziek. 

Het programma begint met het ‘Trio Flamenco Project’, zij voeren een bewerking uit van een  korte opera van De Falla. 

Madara Fogelmaneis een rijzend ster aan het firmament, als singer-songwriter gooide ze hoge ogen in de aanloop naar het Eurovisie songfestival. 

Het podium wordt tenslotte vrijgemaakt voor Fuse, een bijzonder gezelschap bestaande uit 6 of meer jonge musici met een breed muziekaal spectrum:  klassiek, jazz, pop, volksmuziek, improvisatie. 

Aanvang 20.00 uur

Hanzehof Zutphen

Oosterberg Buitensociëteit

Entree 30 euro inclusief garderobe

www.cellofestivalzutphen.nl


◂ Terug naar programma